Hoe voorkom ik gezondheidsproblemen door stoken?

Hoe voorkom ik gezondheidsproblemen door stoken?

Stoken moet vooral leuk blijven. Het is van belang daar geen gezondheidsproblemen mee te veroorzaken. Dat kan in de eerste plaats door op een veilige manier te stoken. Het gebruik van gas is het best aan te raden. Bij het gebruik van hout is het belangrijk om geen geverfd of geïmpregneerd hout te gebruiken, doordat hierbij schadelijke stoffen vrijkomen bij verbranding.

Het is essentieel om te zorgen dat er goede ventilatie is wanneer er gestookt wordt. Ook is het goed om de schoorsteen regelmatig te laten vegen door een professionele schoorsteenveger. Zet ook de uitlaatklep van de kachel volledig open. Tot slot is het ook sterk aan te raden om niet te stoken bij windstil weer. Op die manier hoeven er geen zorgen om de gezondheid te bestaan tijdens het stoken.

Let daarnaast op het stookalert. Het is beter om niet te stoken bij windstil weer of als de luchtkwaliteit al heel slecht is. Het stookalert geeft aan wanneer het vanwege gezondheidsredenen beter is om niet te stoken.

Schoorsteenveger nodig?

Moet mijn schoorsteen ieder jaar worden geveegd?

Moet mijn schoorsteen ieder jaar worden geveegd?

Het is inderdaad zo dat de schoorsteen ieder jaar moet worden geveegd. Het is zelfs zo dat eenmaal per jaar de minimale eis is door veel verzekeraars. Het is niet wettelijk verplicht, maar als u dit niet doet loopt u het risico op een schoorsteenbrand en het niet vergoed krijgen van schade. Goed onderhoud kunnen aantonen is belangrijk in het geval er toch iets mis zou gaan. 

Het is in sommige gevallen zelfs aan te raden om vaker dan eens per jaar te vegen. Wie veel stookt doet er goed aan om met meer regelmaat een specialist te laten komen. Zorg ook dat er een veegbewijs wordt afgegeven wanneer het werk gedaan is. Met dit veegbewijs kunt u aantonen aan de verzekeraar dat uw schoorsteen goed onderhouden is.

 

Schoorsteenveger nodig?

Hoe stook ik milieuvriendelijk?

Hoe stook ik milieuvriendelijk?

Milieuvriendelijk stoken is belangrijk omdat dit zo min mogelijk schade aan het milieu aanbrengt. Dat kan het best worden gedaan door op gas te stoken. Hiermee is zo min mogelijk uitstoot te garanderen. Stookt u toch met hout? Dan is het belangrijk om voor droog hout te kiezen. Zorg ook dat het hout niet geverfd en niet geïmpregneerd is. Dit is ook vele malen milieuvriendelijker.

Ook is het belangrijk om goed op de mate van ventilatie te letten. Dit moet goed op orde zijn om er zeker van te zijn dat er milieuvriendelijk gestookt kan worden in huis. Stoken brengt altijd schadelijke stoffen mee als er hout wordt opgebrand. Denk aan fijnstof en kankerverwekkende stoffen. Kies in ieder geval voor droog hout dat niet geverfd of geïmpregneerd is om zo milieuvriendelijk te stoken.

Alle tips op een rijtje:

  • Gebruik droog hout. Droog hout brandt efficiënter en produceert minder rook.
  • Gebruik schoon hout. Zo voorkomt u dat u vuil verbrand.
  • Stook hardhout (bijvoorbeeld eik of esdoorn). Hardhout brandt langer en schoner.
  • Geen geïmpregneerd hout stoken. Zo voorkomt u dat gifstoffen vrijkomen.
  • Een gashaard of pelletkachel stookt schoner dan hout in een open haard.
  • Stook zo min mogelijk. Per kilo verstookt hout komt namelijk 1,6kg CO2 vrij. Ook komt er veel fijnstof vrij bij het stoken.
  • Gebruik duurzaam hout, bijvoorbeeld met FSC keurmerk.

Schoorsteenveger nodig?

Stook ik wel goed?

Stook ik wel goed?

De juiste manier van stoken is niet alleen goed voor optimaal plezier, het is ook belangrijk voor de gezondheid en de veiligheid. Een goede manier om te zien of het stoken juist gebeurt, is door de rook te analyseren. Kijk naar de kleur van de rook. Witte of kleurloze rook is een teken dat er op de juiste manier gestookt wordt.

Ook aan het vuur is veel te herkennen. Wanneer de vlammen geel en stabiel zijn bij de verbranding, dan is dit een teken dat het stoken goed wordt gedaan. Zo is dit gemakkelijk te herkennen. Ook is het slim om kennis op te doen over de juiste soorten hout om te stoken. Gebruik bijvoorbeeld geen geïmpregneerd hout. Wel is het goed om droog hout te gebruiken. Pas ook altijd goed op de weersomstandigheden. Te droog weer of windstil weer kan negatief uitpakken. Als laatste is het natuurlijk ook van belang dat er niet te veel puin in uw schoorsteen te vinden is. Laat daarom met regelmaat uw schoorsteen schoonvegen. Hierdoor kunt u optimaal genieten van het stoken.

Schoorsteenveger nodig?

Wat zijn de eisen aan schoorsteenvegen voor de brandverzekering?

Wat zijn de eisen aan schoorsteenvegen voor de brandverzekering?

Verzekeraars stellen eisen aan de kwaliteit van de schoorsteen. Het vegen ervan speelt hier een belangrijke rol in. Verzekeraars in Nederland stellen vaak de eis dat er altijd goed onderhoud heeft plaatsgevonden aan de schoorsteen. Dit betekent dus dat er minimaal eenmaal per jaar geveegd moet worden, om schoorsteenbranden te voorkomen.

haardvuur goed stoken

Wie veel stookt doet er verstandig aan om dit zelfs vaker dan eenmaal per jaar te laten doen. Zorg dat dit altijd wordt gedaan door een specialist. Het is daarbij ook van belang om te vragen om het veegbewijs. Daarmee kunt u aantonen dat aan de eisen met betrekking tot onderhoud is voldaan. Bedenk wel dat het vegen niet verplicht is, maar wel belangrijk is om schade te voorkomen en in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Schoorsteenveger nodig?

Zelf schoorsteenvegen: mag dat van de verzekeraar?

schoorsteen

Zelf schoorsteenvegen: Mag dat van de verzekeraar?

Zelf een schoorsteen vegen lijkt wellicht interessant! U kunt immers op de kosten besparen, voor het inschakelen van een professionele schoorsteenveger. Toch is het onverstandig om zelf aan de slag te gaan. Niet alleen hebben veel huishoudens de kennis en hulpmiddelen vaak niet om een schoorsteen te vegen. Ook stelt de verzekeraar eisen aan het onderhoud aan uw schoorsteen. Zou u de schoorsteen niet op professionele wijze laten onderhouden, dan vindt schadevergoeding voor schade als gevolg van een schoorsteenbrand mogelijk niet plaats. In dit artikel leest u meer over de noodzaak van het inschakelen van een professionele schoorsteenveger.

Onderhoud aantonen met een factuur

Zoals reeds beschreven zal een verzekeraar u om bewijsstukken vragen, als er sprake is van een schoorsteenbrand. Hoe heeft u de schoorsteen laten onderhouden? Is dit op een verantwoorde wijze en door een professionele organisatie gedaan? U kunt in dit geval een zogenaamd veegbewijs laten zien, waarmee in veel gevallen een factuur van een schoorsteenveger voldoende is. Op deze manier kunt u exact laten zien, wanneer de schoorsteen onderhouden is.

Schakel een schoorsteenveger jaarlijks in

Om de kans op schoorsteenbranden te verkleinen, is het raadzaam de schoorsteenveger jaarlijks in te schakelen. Niet alleen voorkomt u een schoorsteenbrand, ook andere risico’s gaat u uit de weg. Denk bijvoorbeeld aan het risico op een koolmonoxidevergiftiging, in het geval van een gaskachel binnen uw woning. De schoorsteenvegers van De Schoorsteenbrigade staan voor u klaar, om hulp te bieden bij het onderhoud aan uw schoorsteen.

Wilt u een vakman inschakelen?

De Schoorsteenbrigade helpt u graag! Wij zorgen voor een schone schoorsteen zodat u weer veilig en verantwoord kunt stoken. Vind onze schoorsteenveger bij u in de buurt, vul hieronder uw woonplaats in.

Schoorsteenvegen bij een pelletkachel

Pellet

Schoorsteenvegen bij een pelletkachel

Wanneer u een pelletkachel in huis heeft, is het sterk aan te raden om uw schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Gebruikt u de kachel het hele jaar door? Laat de schoorsteen in dat geval eens per half jaar schoonvegen. Zo bent u ervan verzekerd, dat u de kachel veilig kunt blijven gebruiken. Jaarlijks komen er in Nederland zo’n 2.000 schoorsteenbranden voor. Bijna de helft van deze branden is de oorzaak vuil in het rookkanaal. De Schoorsteenbrigade helpt u de schoorsteen schoon te houden en een brand in huis te voorkomen. In dit artikel vertellen we u meer over het vegen van uw schoorsteen bij een pelletkachel.

Noodzaak van een schoorsteen vegen bij pelletkachels

Bij het gebruik van pelletkachels, is hout gebruikelijk om vuur te stoken. Bij de verbranding van hout komen kleine deeltjes vrij. Deze deeltjes hechten zich in hun weg omhoog aan de wand van uw schoorsteen. Dit zorgt voor een zeer brandbare laag. We noemen deze laag ook wel creosoot. Op het moment dat er vonken op de laag vliegen, kan dit resulteren in een brand.

Daarbij komt het regelmatig voor, dat een pelletkachel op de afvoer van een gaskachel aan07:00 – 22:00 is. Terwijl deze afzuigsystemen helemaal niet geschikt zijn voor een pelletkachel. Dit maakt het des te belangrijker om het rookkanaal regelmatig te laten onderhouden. Ook niet onbelangrijk, dit is beter voor het milieu! Des te meer de kachel zuurstof kan aanzuigen, des te schoner verloopt de verbranding van het hout.

Werkwijze bij het vegen van de schoorsteen

Een schoorsteen vegen bij een pelletkachel kan op verschillende manieren. Zo kunnen we vanaf uw dak naar beneden werken, maar ook vanuit de ruimte met de kachel omhoog. Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de hellingsgraad van het dak. Wanneer het dak te steil is, kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Onze schoorsteenvegers zullen er in zo’n geval voor kiezen om van binnenuit aan de slag te gaan. Andersom kan het ook voorkomen dat er binnen uw woning onvoldoende ruimte is om van binnenuit te werken. In zo’n geval zijn we genoodzaakt de kachel van bovenaf te reinigen.

Wilt u een vakman inschakelen?

De Schoorsteenbrigade helpt u graag! Wij zorgen voor een schone schoorsteen zodat u weer veilig en verantwoord kunt stoken. Vind onze schoorsteenveger bij u in de buurt, vul hieronder uw woonplaats in.

Let op: Helaas kunnen wij u niet in alle regio’s helpen in het geval van een pelletkachel.

Schoorsteenvegen van binnenuit

schoorsteenvegen van binnenuit

Schoorsteenvegen van binnenuit

schoorsteenvegen van binnenuitHet laten vegen van een schoorsteen kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om een schoorsteen vanaf het dak te vegen, of de mogelijkheid om een schoorsteen van binnenuit te reinigen. In dit artikel vertellen onze schoorsteenvegers u meer over het van binnenuit vegen van een schoorsteen. Het vegen van een schoorsteen is belangrijk, dit blijkt wel uit het feit dat er jaarlijks circa 2.000 schoorsteenbranden voor komen in Nederland. Van deze schoorsteenbranden is zo’n 40% de oorzaak van achtergebleven vuil in de schoorsteen. Bij het schoorsteenvegen van binnenuit staat de veiligheid daarom altijd voorop.

Werkwijze bij een schoorsteen van binnenuit vegen

Wanneer onze schoorsteenveger van binnenuit gaat vegen, is het belangrijk dat er voldoende ruimte rondom de schoorsteen zit. Wanneer er genoeg ruimte aanwezig is, gaan we te werk met een stok, welke aan de bovenzijde van een borstel voorzien is. Deze stok beweegt langs de wanden van de schoorsteen. Op deze manier komt de brandbare laag op een schoorsteenwand, die we ook wel creosoot noemen, los. Houd er rekening mee dat dit voor het nodige vuil in de ruimte van uw kachel kan zorgen.

Om tot de bovenzijde van het rookkanaal te kunnen komen, vindt verlenging van de stok plaats door steeds een nieuw deel aan de stok toe te voegen. Op deze manier is de stok na verloop van tijd lang genoeg en is het mogelijk om de gehele schoorsteen te reinigen!

Noodzaak van het vegen van de schoorsteen

Een schoorsteen van binnenuit vegen is om verschillende redenen noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat er een brandbare laag kan ontstaan. Deze laag is het gevolg van vrijgekomen deeltjes bij de verbranding van hout of kolen. Ook kan de schoorsteen verstopt zijn geraakt. Dit is bijvoorbeeld het gevolg van vogels, die hun nest in het voorjaar in de schoorsteen hebben opgebouwd. Wanneer geen verwijdering van het nest plaatsvindt, kan dit een koolmonoxidevergiftiging tot gevolg hebben.

Geschikt moment om de schoorsteen te vegen

Het is niet altijd mogelijk om een schoorsteen van binnenuit te vegen. Zo moet er voldoende ruimte rondom de schoorsteen zitten, om van binnenuit te werk te kunnen gaan. Ook het is belangrijk dat vogelnestjes in de schoorsteen verlaten zijn. De Wet natuurbescherming verbiedt het mensen om vogels te storen, wanneer deze in hun broedperiode zitten. Het is om deze reden ook niet toegestaan om nestjes uit uw schoorsteen te verwijderen. Onze schoorsteenvegers voeren altijd eerst een camera inspectie uit, om te controleren of er vogels actief zijn op nestjes in uw schoorsteen.

Schakel de hulp van onze schoorsteenvegers in, om een brand in huis te voorkomen. Wij vertellen u er graag meer over.

Wilt u een vakman inschakelen?

De Schoorsteenbrigade helpt u graag! Wij zorgen voor een schone schoorsteen zodat u weer veilig en verantwoord kunt stoken. Vind onze schoorsteenveger bij u in de buurt, vul hieronder uw woonplaats in.