Veilig stoken: hoe doe je dat en waarom is het zo belangrijk?

veilig stoken

Veilig stoken: Hoe doet u dat en waarom is het zo belangrijk?

Inhoud

Heeft u thuis een kachel? Dan maakt u hier in de wintermaanden ongetwijfeld veelvuldig gebruik van. Lang niet iedereen met een kachel is zich echter bewust van de risico’s die een kachel met zich mee kan brengen. Zo weten wij uit ervaring dat er genoeg mensen zijn die niet op een veilige manier stoken. Dit is ontzettend belangrijk. Waarom? Omdat de kans op een schoorsteenbrand een stuk groter is wanneer u niet veilig stookt. Veel mensen hebben echter geen idee hoe zij op een veilige wijze moeten stoken. In de onderstaande tekst geven wij meer informatie en uitleg over veilig stoken.

Hoeveel schoorsteenbranden zijn er per jaar?

Een schoorsteenbrand is voor de meeste mensen een ver-van-mijn-bed-show. Toch komen er jaarlijks behoorlijk wat schoorsteenbranden voor in ons land. Zo ontstaan er ieder jaar om en nabij de 2.000 branden in een rookkanaal. Bijna de helft van deze branden ontstaat als gevolg van achterstallig onderhoud. Zo laat menig Nederlander de schoorsteen bijvoorbeeld niet of nauwelijks vegen. Hierdoor kan creosoot en andere rommel zich ophopen in uw rookkanaal. Hoe meer van deze rommel zich ophoopt in uw schoorsteen, des te groter de kans op een schoorsteenbrand.

Waarom is het verstandig om veilig te stoken?

De reden waarom u veilig moet stoken, is u ongetwijfeld in het eerste deel van deze tekst al duidelijk gemaakt. U verkleint namelijk door veilig te stoken de kans op een schoorsteenbrand. U kunt veilig stoken door eerst te zorgen voor een goede verhouding tussen de kachel en de verwarmde ruimte. Zorg er daarom altijd voor dat u voldoende frisse lucht in de ruimte heeft. Dit klinkt tegenstrijdig, maar zuurstof en ventilatie zijn essentieel voor uw veiligheid. Om deze reden wordt het ook afgeraden om bij mistig of windstil weer te stoken.

Ten tweede zorgt u voor een schone schoorsteen. Wij adviseren u om uw schoorsteen minstens één keer per jaar te laten vegen. Er komen namelijk minder schadelijke stoffen vrij door veilig te stoken. Mocht er toch rook in uw woning belanden, dan heeft u zelf dus minder last van deze stoffen. Daarom raden wij u aan om te stoken middels de Zwitserse methode. Hoe u dit doet? Lees snel verder!

Veilig stoken met behulp van dit stappenplan!

U kunt veilig stoken met behulp van de Zwitserse methode. De kans is aanwezig dat u niet bekend bent met deze methode. Daarom leggen wij hem hier stap voor stap aan u uit.

Stap 1: Zet de luchttoevoer(en) van uw kachel volledig open. U zorgt hierbij voor een goede afstemming tussen de luchtafvoer en de kachel.
Stap 2: Plaats grote blokken hout in de lengterichting van de kachel. Let op dat u hierbij alleen onbehandeld en droog hout gebruikt.
Stap 3: Leg blokken van dezelfde grootte dwars bovenop de blokken op de onderste laag.
Stap 4: Plaats hier nu twee lagen van blokken à 3 centimeter dik bovenop, eerst in de lengterichting, vervolgens in de breedte.
Stap 5: Sluit af met blokken à 2 centimeter dik in de lengterichting.
Stap 6: Voorzie de laatste twee lagen van een aantal aanmaakblokjes. Aanmaakblokjes (of kleine houtjes) zijn veiliger in gebruik dan vloeibare stoffen. Gebruik de vloeibare stoffen, zoals spiritus of benzine, dus niet!
Stap 7: Bedek de stapel nu met wat sprokkelhout.
Stap 8: Steek de aanmaakblokjes aan en wacht rustig af.

Het vuur doven, hoe doet u dat?

De meeste mensen zijn geneigd om vuur met water te blussen. Indien u het vuur in uw kachel wilt doven, gebruikt u hier mogelijk ook een emmer water voor. Dit is echter niet verstandig. Bij het doven van vuur met water komt er namelijk veel rook vrij. Dit zorgt ervoor dat het rookkanaal kan scheuren, of erger nog, exploderen. De rook komt daarnaast ook in uw woning terecht. Daarom raden wij u aan altijd te zorgen voor een emmer zand of zout naast de kachel. Door het vuur met behulp van zand te doven komt er namelijk aanzienlijk minder rook vrij.

Wat moet u doen bij brand?

Stookt u veilig? Dan kan er natuurlijk alsnog een schoorsteenbrand ontstaan. De kans is niet groot, maar deze is wel degelijk aanwezig. Krijgt u dus toch te maken met een schoorsteenbrand? Probeer deze dan vooral niet zelf te blussen. In het geval van brand doet u er altijd goed aan om de brandweer in te schakelen, 1-1-2 bellen dus! Zij weten namelijk precies hoe zij een schoorsteenbrand te lijf moeten gaan. De brandweer krijgt namelijk jaarlijks 115 oproepen voor schoorsteenbranden. Dankzij de brandweer weet u dan ook zeker dat het vuur gedoofd wordt. Als u de schoorsteenbrand zelf gaat bestrijden, is het maar de vraag of u goed handelt. Het kan namelijk zijn dat u in paniek raakt en daardoor onverstandige keuzes gaat maken. Dit filmpje van de brandweer toont hoe u dient te handelen bij een schoorsteenbrand:

Hoe vaak moet de schoorsteen geveegd worden?

Om veilig te kunnen stoken moet u allereerst zorgen voor een schone schoorsteen. Wij raden iedereen met een kachel dan ook aan om een schoorsteen minimaal één keer per jaar te vegen. U verkleint zodoende de kans op een schoorsteenbrand. Laat het vegen van uw schoorsteen vooral over aan een professionele schoorsteenveger. Op deze manier weet u namelijk zeker dat uw rookkanaal schoon is. Een schoorsteenveger beschikt namelijk over de benodigde kennis en hulpmiddelen om een schoorsteen juist te vegen. Heeft u de schoorsteen professioneel laten vegen, maar ontstaat er toch een brand? Dan kunt u aanspraak maken op een vergoeding van de verzekering. U moet dan wel kunnen aantonen dat u het rookkanaal minstens één keer per jaar heeft laten vegen door een professionele schoorsteenveger

Wilt u een vakman inschakelen?

De Schoorsteenbrigade helpt u graag! Wij zorgen voor een schone schoorsteen zodat u weer veilig en verantwoord kunt stoken. Vind onze schoorsteenveger bij u in de buurt, vul hieronder uw woonplaats in.