Alles wat je moet weten over verschillende soorten schoorsteenkappen

Alles wat je moet weten over verschillende soorten schoorsteenkappen

Schoorsteenkap op een schoorsteenWanneer u aan de belangrijkste elementen van uw huis denkt, is de kans groot dat de schoorsteen niet bovenaan uw lijstje staat. Toch spelen schoorsteenkappen een cruciale rol in het handhaven van de veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid van uw huis. Ze weren niet alleen regen, sneeuw en dieren uit de schoorsteen en haarden, maar optimaliseren ook luchtstroom, verbeteren verbrandingsefficiëntie en verminderen warmteverlies. In onderstaande tekst geven wij uitleg over de verschillende soorten schoorsteenkappen, zodat u altijd de juiste schoorsteenkap laat plaatsen 

Soorten schoorsteenkappen

Standaard schoorsteenkap

De standaard schoorsteenkap is de meest eenvoudige en gangbare vorm onder de schoorsteenkappen. Het is meestal gemaakt van roestvrij staal en heeft een eenvoudige koepelvormige of rechthoekige structuur. Standaard schoorsteenkappen bieden basisbescherming tegen neerslag en ongedierte, maar hebben geen speciale functies.

Vonkenvanger schoorsteenkap

Deze schoorsteenkap is ontworpen om te voorkomen dat vonken en brandende deeltjes uit de schoorsteen ontsnappen en zo brand veroorzaken op het dak of in de omgeving. Vooral op een rieten dak is de vonkenvanger schoorsteenkap essentieel.

Windscherm schoorsteenkap

Wanneer u last hebt van rook in de woning kunt u het beste kiezen voor de windscherm schoorsteenkap. Deze schoorsteenkap is ontworpen om de luchtstroom rond de schoorsteen te reguleren. Zo voorkomt u dat er door de wind rook in uw woning terechtkomt. Windscherm schoorsteenkappen hebben vaak verstelbare lamellen of vinnen om de windrichting te beheersen.

Regenkap schoorsteenkap

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze kap specifiek ontworpen om te voorkomen dat water in de schoorsteen terechtkomt. Ze hebben vaak een schuin ontwerp om het water weg te leiden

Dubbelwandige schoorsteenkap

Deze kap is uitsluitend bedoeld voor dubbelwandige schoorstenen, die vaak worden gebruikt in moderne verwarmingssystemen. Ze bieden isolatie en bescherming voor de buitenste buis van de schoorsteen.

Materialen

        Roestvrij staal:

Schoorstenen staan natuurlijk bovenop uw dak. Ze worden dus constant blootgesteld aan de meest extreme weersomstandigheden. Roestvrij stalen schoorsteenkappen zijn duurzaam, roestbestendig en gemakkelijk te onderhouden. Ze zijn geschikt voor de meeste klimaten en kunnen jarenlang meegaan.

        Koper:

Koperen schoorsteenkappen worden voornamelijk gepakt door de uitstraling. Ze ontwikkelen na verloop van tijd een zogenoemde patina. Ze zijn echter duurder dan roestvrij staal en vereisen meer onderhoud om de koperen glans te behouden.

        Aluminium:

Aluminium schoorsteenkappen zijn licht van gewicht en betaalbaar, maar zijn minder duurzaam dan roestvrij staal of koper. Het logische nadeel van aluminium is dat het gevoelig is voor deuken en effecten van extreme weersomstandigheden.

        Gegalvaniseerd staal:

Gegalvaniseerde stalen schoorsteenkappen zijn budgetvriendelijk en bieden goede duurzaamheid. Het is echter geen roestvrij staal, dus ze zijn na verloop van tijd vatbaar voor roestvorming.

Installatie en onderhoud

Het installeren van een schoorsteenkap is over het algemeen geen moeilijke taak en kan meestal door een schoorsteenveger worden uitgevoerd. Zorg er ten alle tijden voor dat de kap goed wordt gemonteerd, zodat u optimaal kunt genieten van de door u gekozen schoorsteenkap.

Daarnaast is onderhoud van de schoorsteenkap ook essentieel. Regelmatige inspecties zijn nodig om ervoor te zorgen dat de kap geen verstoppingen heeft en nog steeds effectief uw schoorsteen beschermd. Reiniging van het gaas of de lamellen kan nodig zijn als ze verstopt raken door vuil of roet.

Wilt u een vakman inschakelen?

De Schoorsteenbrigade helpt u graag! Wij zorgen voor een schone schoorsteen zodat u weer veilig en verantwoord kunt stoken. Vind onze schoorsteenveger bij u in de buurt, vul hieronder uw woonplaats in.