Asbest in een schoorsteen herkennen en verwijderen

Asbest in een schoorsteen herkennen en verwijderen

Heeft u een woning die voor 1994 gebouwd is? Dan kan er op allerlei plekken asbest in verwerkt zijn, van de vloer en vensterbank tot de dakgoot en schoorsteen.

Asbest is schadelijk voor de gezondheid: de vezels die eruit loskomen zijn namelijk kankerverwekkend. Jammer genoeg is het lastig om asbest te herkennen, en daarbij is het verwijderen ervan erg riskant (en soms zelfs illegaal!).

In dit artikel leren we u alles wat u moet weten over het herkennen en (laten) verwijderen van asbestschoorstenen!

Schakelt u liever meteen een vakman in om uw asbestschoorsteen te verwijderen? Zoek dan hier naar uw plaatsnaam om een gecertificeerde schoorsteenveger in te schakelen.  

Wat is asbest?

Laten we bij het begin beginnen: wat is asbest eigenlijk? Asbest is een materiaal dat voor 1994 in allerlei producten en materialen gebruikt werd. Het is namelijk robuust, goed voor de isolatie en goedkoop. Oh, en ook nog eens brandveilig. Niet gek dus dat asbest vroeger in schoorstenen verwerkt werd!

Is asbest in mijn schoorsteen gevaarlijk?

Ja, asbest kan erg gevaarlijk voor de gezondheid zijn; het is namelijk kankerverwekkend. Gelukkig is het dat niet zomaar. Asbest wordt pas gevaarlijk wanneer de vezels waaruit het bestaat vrijkomen. Dat kan bij klus- en sloopwerk gebeuren, bij brand, en ook door verweer en slijtage. U moet er meerdere maanden aan blootgesteld zijn voordat het kankerverwekkend wordt.

Ben ik verplicht mijn asbestschoorsteen te verwijderen?

Nee, u bent niet verplicht om uw asbestschoorsteen te verwijderen. In veel gevallen is dat natuurlijk wel een goed idee.

Hoewel vaak beweerd wordt dat het verwijderen van asbest vanaf 2024 verplicht wordt, is dat niet waar. Er is een aantal jaar geleden wel een wetsvoorstel ingediend om het te verplichten, maar dat werd door de Eerste Kamer verworpen.

Mag ik zelf asbest in mijn schoorsteen verwijderen?

In bepaalde gevallen mag u zelf uw asbestschoorsteen verwijderen. Hiervoor heeft de overheid een aantal regels opgesteld. Die kunt u vinden op de website van Milieucentraal.

Toch raden we u aan om uw asbestschoorsteen door een gecertificeerde vakman te laten verwijderen. Er blijft namelijk altijd een kans dat er bij het verwijderen van asbest schadelijke stoffen loskomen.  

Hoe herken ik asbest in mijn schoorsteen?

Is uw huis voor 1994 gebouwd en is de schoorsteen sindsdien niet vervangen? Dan kunt u ervan uitgaan dat het een asbestschoorsteen is. Het is vaak erg moeilijk om dat met het blote oog te zien. Asbest heeft namelijk geen herkenbare kleur, geur of textuur.

Hoewel er wel een aantal kenmerken zijn waaraan u een asbestschoorsteen kunt signaleren, raden wij het sterk af om zelf op onderzoek te gaan. Zelfs als u goede voorzorgsmaatregelen treft, kan dit namelijk schadelijk zijn voor uw gezondheid.

Vermoed u dat een asbestschoorsteen heeft? Laat dan een professionele asbestinventarisatie uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. Dit kost doorgaans zo’n €350. 

Op welke plekken kan er asbest in mijn schoorsteen zitten?

In de schoorsteenconstructie kan op de volgende plekken asbest zitten:

  • in de afvoerpijp kan asbestcement zitten. Hierin is hechtgebonden of vaste asbest verwerkt. U mag dit type asbest zelf verwijderen, mits het in goede staat is;
  • in de schoorsteen, kachel en afvoer kunnen cementen asbestplaten zitten;
  • spuitasbest kan in de schoorsteen gebruikt zijn om gaten te vullen;
  • tussen de buizen kan asbestkoord als afwerkingsmateriaal gebruikt zijn;
  • ook rondom de schoorsteen, bijvoorbeeld in het stucwerk, kunnen asbestvezels aanwezig zijn.

Hoe ziet een asbestpijp eruit?

Het meest voorkomende asbestproduct in een

asbestpijp schoorsteen

 schoorsteen is de zogenaamde asbestpijp, asbestbuis of AC-leiding. Deze afvoerpijp bevat asbestcement dat gemaakt is van hechtgebonden asbest.

Net als met andere asbestproducten is het vrij moeilijk om een asbestpijp te herkennen. Soms kunt u het eindstuk ervan een stukje uit de schoorsteen zien steken. Wilt u met zekerheid

 weten of uw schoorsteen een asbestbuis heeft? Laat dan een professionele inspectie uitvoeren.

Hoe verwijder ik een asbestpijp uit mijn schoorsteen?

Het is niet aan te bevelen om een asbestpijp zelf te verwijderen. De pijp is namelijk volledig ingemetseld; u moet daarom de bakstenen eromheen weghakken en dan de asbestpijp verwijderen. Hierbij loopt u het risico dat u de pijp beschadigt en dat er asbestdeeltjes vrijkomen.

Hoeveel kost het om een asbestschoorsteen te verwijderen?

Het is moeilijk om een precies bedrag vast te stellen voor het verwijderen van een asbestschoorsteen.

Zoals eerder gezegd kost een gemiddelde asbestinventarisatie €350. Blijkt daaruit dat de schoorsteen verwijderd of vervangen moet worden? Dan moet u een bedrijf inschakelen dat dan weer melding moet doen bij de gemeente, steigers op moet zetten, meerdere dagen werk moet verrichten, enzovoort.

Hier kan een prijskaartje aan vastzitten van meerdere duizenden euro’s. Het is gelukkig bij sommige gemeentes mogelijk om subsidie aan te vragen voor het verwijderen van een asbestschoorsteen. Informeer dus altijd bij uw gemeente naar de mogelijkheden — wie weet bespaart u een flinke som geld! 

Kan ik het asbest in mijn schoorsteen laten zitten?

Als het asbest in uw schoorsteen hechtgebonden is en in goede staat verkeerd, kunt u het laten zitten zonder dat u risico loopt op gezondheidsschade.

Of dit ook een verstandig idee is? Dat is moeilijk te zeggen. Wanneer de schoorsteen beschadigd of verweerd raakt, loopt u namelijk zomaar kans om blootgesteld te worden aan asbestvezels.

Wij raden u aan om altijd het zekere voor het onzekere te nemen en de asbestschoorsteen door een professionele schoorsteenveger te laten verwijderen.

Schakel een schoorsteenveger in

Het is meestal verstandig om een asbestschoorsteen door een ervaren vakman te laten verwijderen. Zo voorkomt u dat u en uw gezin gezondheidsschade oplopen door het vrijkomen van asbestkorrels. Gelukkig kunt u via De Schoorsteenbrigade makkelijk en snel een vakkundige schoorsteenveger inschakelen om uw asbestschoorsteen te verwijderen.

Klik hier om direct een schoorsteenveger bij u in de buurt te vinden!

Wilt u een vakman inschakelen?

De Schoorsteenbrigade helpt u graag! Wij zorgen voor een schone schoorsteen zodat u weer veilig en verantwoord kunt stoken. Vind onze schoorsteenveger bij u in de buurt, vul hieronder uw woonplaats in.