Rookkanalen plaatsen

Een nieuw rookkanaal zorgt ervoor dat roetdeeltjes zich minder makkelijk hechten. Dit voorkomt brand! Ook is het nodig om een rookkanaal te plaatsen als u wilt stoken maar uw woning nog geen rookafvoer heeft. De Schoorsteenbrigade zorgt voor professionele installatie van uw nieuwe rookkanaal. 

Vind een van onze vakmannen bij u in de buurt:

Wilt u …

Bel De Schoorsteenbrigade!
Overal in Nederland altijd een 
goede
ervaren
betrouwbare
vakkundige
 vakman achter de hand

Over ons

De Schoorsteenbrigade veegt overal in Nederland schoorstenen netjes schoon. Veilig en verantwoord stoken is onze missie. Daarom werken bij ons alleen ervaren vakmannen met verstand van zaken. Helaas zijn er veel malafide schoorsteenvegers actief in Nederland. Dit zorgt voor onveilige situaties en brandgevaar. Kiest u voor De Schoorsteenbrigade dan bent u verzekerd van een professioneel geveegde en veilige schoorsteen.

schoorsteenveger

Wat vertellen onze klanten?

83% van de klanten beveelt dit bedrijf aan.

Wanneer een rookkanaal plaatsen

Wanneer u een kachel wilt moet u deze op een rookkanaal aansluiten. Het rookkanaal voert de (giftige) rook af die vrijkomt tijdens het stoken. Het is erg belangrijk om goed uit te zoeken welk type rookkanaal u nodig heeft. Welk kanaal geschikt is hangt onder andere af van waarop u wilt stoken. Het rookkanaal plaatsen moet daarnaast vakkundig gebeuren om veilig te stoken. De Schoorsteenbrigade helpt u graag met advies en installatie.

Ook wanneer u al een rookafvoer heeft kan een nieuw rookkanaal nuttig zijn. Oude schoorstenen zijn vaak opgebouwd uit poreuze stenen. Deze stenen zijn onbehandeld, waardoor brandbare deeltjes zich hier makkelijk aan hechten. Door een modern, roestvrijstalen rookkanaal te plaatsen voorkomt u deze aanhechting. Dit verlaagt het risico op brand aanzienlijk!

Mogelijkheden bij het plaatsen van een rookkanaal

U heeft verschillende mogelijkheden bij het plaatsen van een rookkanaal. U kunt bijvoorbeeld voor een nieuw rookkanaal in een bestaande schoorsteen kiezen. Dit is interessant wanneer u uw huidige kachel vervangt, of wanneer u voor een brandveilige oplossing wilt kiezen. Ook kunt u het roestvrijstalen rookkanaal buitenom laten lopen, een dubbelwandig rookkanaal monteren, of een flexibel rookkanaal laten plaatsen. Welke van deze rookkanalen het meest interessant is hangt van verschillende factoren af. Denk aan de plek van de kachel in huis, de mogelijkheden om een rookkanaal aan te leggen, enzovoorts. Ook het type kachel heeft invloed op welk rookkanaal geschikt is.

Bepalende factoren zijn onder meer de benodigde diameter voor het rookkanaal, de benodigde lengte en of er bochten nodig zijn. Mogelijk zit er onder uw dak al een afvoersysteem. Het nieuwe kanaal kunnen we dan hierop aansluiten. Mocht dit niet het geval zijn, dan moet het nieuwe rookkanaal door uw dak heen.

Het hangt dus heel erg van de situatie af welk kanaal geschikt is. Neem contact op, dan vertellen we u graag meer over wat er mogelijk is.

rookkanalen

Onze diensten:

Vergunning en regelgeving bij rookkanalen

Het aansluiten van een nieuw rookkanaal op uw kachel is zonder vergunning niet meer toegestaan. Zo moet het rookkanaal aan verschillende eisen voldoen, vastgelegd in NEN-EN 1856-1:2009 en. Wist u bijvoorbeeld dat de buitenwand van een rookkanaal niet heter dan 75 graden Celsius mag worden? In sommige gevallen is er voor het plaatsen van een rookkanaal geen vergunning nodig. Een schoorsteen valt namelijk onder vergunningvrije bouwwerken, volgens de Woningwet uit 1991. Let wel op, dit geldt alleen wanneer u geen ingrijpende veranderingen doorvoert in de draagconstructie van uw woning. Onze schoorsteenspecialist kan u meer vertellen over de voorschriften.

Voorheen was het verplicht een dergelijke wijziging aan uw woning door te geven aan de gemeente. In het bijzonder aan het Bouw- en Woningtoezicht van uw gemeente. Kijk het Bouwbesluit eens na, om te zien aan welke eisen uw schoorsteen en rookkanaal moeten voldoen. Naast de maximale temperatuur voor de buitenwand van het rookkanaal gelden er een aantal andere eisen. Zo moet er bijvoorbeeld minimaal 15 meter tussen de uitmonding van een schoorsteen en een brandgevaarlijk dak zitten.

Vergunning voor een rookkanaal langs de buitenwand

Er zijn uitzonderingen op deze regelgeving. Zo is het wel verplicht om een vergunning aan te vragen voor een rookkanaal, die langs de buitenwand loopt. Dit kan per gemeente verschillen, maar het is raadzaam hier rekening mee te houden. In de gemeentelijke bepalingen van uw gemeente kunt u achterhalen, of het noodzakelijk is hier een vergunning voor aan te vragen. Ook een schoorsteenspecialist van De Schoorsteenbrigade kan u hier meer over vertellen.

Kosten voor een rookkanaal plaatsen

Er zijn verschillende soorten rookkanalen. Ook zijn er verschillende factoren, die van invloed zijn op de kosten voor een nieuw rookkanaal. Denk aan de lengte van het rookkanaal, het bestaan van een afvoer door uw dak, enzovoorts. Ook het verschil tussen het gebruik van een hout- en gaskachel kan bepalend zijn voor de prijs van een nieuw rookkanaal. Een aantal factoren op een rijtje:

  • De diameter van het rookkanaal
  • De lengte van het rookkanaal
  • Verschil tussen een gas- en houtkachel
  • Gewenst materiaal van het rookkanaal
  • De aanwezigheid van een schoorsteen
  • De aanwezigheid van een afvoerkanaal door het dak

Neem contact met ons op, om de mogelijkheden van het plaatsen van een rookkanaal te bespreken. Wij leggen de mogelijkheden graag aan u voor en denken mee over welk model past bij uw kachel.

rookkanalen plaatsen

Waarom kiest u voor ons?

Werkgebied

U kunt ons overal in Nederland inschakelen voor het plaatsen van rookkanalen. Typ hieronder uw woonplaats om onze dichtstbijzijnde schoorsteenveger te vinden:

Veelgestelde vragen

Een rookkanaal kunt u zelf plaatsen. Er zijn echter verschillende wettelijke voorschriften waar u aan moet voldoen. U moet heel zorgvuldig te werk gaan en alles correct installeren. Voor de veiligheid is het beter om een vakman in te schakelen.

Het kanaal zelf moet in ieder geval voldoen aan de normen van de NEN. Daarnaast moet het eindresultaat voldoen aan bouwbesluit 2012. In sommige gevallen heeft u tevens een vergunning van de gemeente nodig.

Waarop u mag stoken is afhankelijk van het type rookkanaal waarover u beschikt. Hout brand bijvoorbeeld op hogere temperatuur dan gas, uw rookkanaal moet hiertegen bestand zijn.

De breedte van het rookkanaal dat u nodig heeft is afhankelijk van een aantal factoren. We geven daarom graag advies op maat. Onder andere de lengte van het rookkanaal en het aantal bochten. Let ook op het verschil tussen enkelwandige en dubbelwandige rookkanalen.

Dit wisselt per dak: o.a. de helling van het dak is van invloed. Ook de positie t.o.v. de nok van het dak speelt mee. Het is belangrijk dat het kanaal lang genoeg is. Dan stookt u onder andere beter.

Dit is zeker mogelijk. We helpen u hier graag bij.