De schoorsteen laten vegen: verplicht of niet?

Schoorsteenvegen: is het verplicht?

Ben ik eigenlijk verplicht om mijn schoorsteen te laten vegen? De aangesloten vakmannen van De Schoorsteenbrigade krijgen deze vraag geregeld, zeker als de barre wintermaanden er aankomen!

Het antwoord? Tja, dat bestaat uit twee delen: nee, het is niet verplicht om uw schoorsteen te vegen. Maar ja, het is wel uiterst noodzakelijk. Waarom? Dat leggen we je in dit artikel uit!

Uw verzekeraar kan overigens wel eisen—dus niet verplichten—dat u uw schoorsteen geregeld laat vegen. Hoe dat werkt, leggen we in dit artikel uit.

Zelf schoorsteen vegen

Ben ik wettelijk verplicht om mijn schoorsteen te vegen?

Zoals we hierboven al zeiden: nee, u bent in Nederland niet wettelijk verplicht om uw schoorsteen te laten vegen. In veel andere landen is dat wel verplicht, dus Nederland is hierin vrij uniek. En dat heeft zijn gevolgen. In Nederland zijn er jaarlijks namelijk zo’n 2000 schoorsteenbranden!

Is het dus verstandig om uw schoorsteen niet te laten vegen, bijvoorbeeld om geld te besparen? Nee, en wij durven zelfs te beweren dat het uiterst noodzakelijk is om uw schoorsteen regelmatig te laten vegen. Daardoor wordt de kans op een schoorsteenbrand namelijk stukken lager. Laten we het daar trouwens nog even over hebben. Want hoe ontstaat zo’n schoorsteenbrand?

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

 

Nadat u uw open haard of kachel gebruikt, blijven er allerlei stoffen achter in de schoorsteen. Een daarvan is een stofje dat creosoot genoemd wordt. Creosoot bestaat uit roetaanslag en onvolledig opgebrande kolen en houtstukken. Het is een teerachtige stof die erg brandbaar is; vandaar dus de verhoogde kans op brand. haardvuur goed stoken

Vanzelfsprekend dus dat u er goed aan doet om uw schoorsteen geregeld te laten vegen, zelfs als het niet verplicht is.

Hoe vaak precies? Dat is afhankelijk van hoe vaak u uw open haard of kachel gebruikt. Meestal is een jaarlijkse schoonmaakbeurt genoeg. Stookt u erg vaak? Dan is het soms verstandig om uw schoorsteen tweemaal per jaar te laten vegen.

Schoorsteenvegen: schakel een vakman in

Hoewel schoorsteenvegen in Nederland niet verplicht is, is een schoonmaakbeurt wel nodig om brand te voorkomen. Laat uw schoorsteen dus ieder jaar door een erkende vakman reinigen, dan kunt u veilig en zorgeloos stoken.

Bent u op zoek naar een betrouwbare schoorsteenveger bij u in de buurt? Dan bent u bij De Schoorsteenbrigade aan het goede adres! Vul hier uw plaatsnaam in om makkelijk en snel een lokale schoorsteenveger in te schakelen.

Wilt u een vakman inschakelen?

De Schoorsteenbrigade helpt u graag! Wij zorgen voor een schone schoorsteen zodat u weer veilig en verantwoord kunt stoken. Vind onze schoorsteenveger bij u in de buurt, vul hieronder uw woonplaats in.