Schoorsteenvegen bij een pelletkachel

Wanneer u een pelletkachel in huis heeft, is het sterk aan te raden om uw schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Gebruikt u de kachel het hele jaar door? Laat de schoorsteen in dat geval eens per half jaar schoonvegen. Zo bent u ervan verzekerd, dat u de kachel veilig kunt blijven gebruiken. Jaarlijks komen er in Nederland zo’n 2.000 schoorsteenbranden voor. Bijna de helft van deze branden is de oorzaak vuil in het rookkanaal. De Schoorsteenbrigade helpt u de schoorsteen schoon te houden en een brand in huis te voorkomen. In dit artikel vertellen we u meer over het vegen van uw schoorsteen bij een pelletkachel.

Noodzaak van een schoorsteen vegen bij pelletkachels

Bij het gebruik van pelletkachels, is hout gebruikelijk om vuur te stoken. Bij de verbranding van hout komen kleine deeltjes vrij. Deze deeltjes hechten zich in hun weg omhoog aan de wand van uw schoorsteen. Dit zorgt voor een zeer brandbare laag. We noemen deze laag ook wel creosoot. Op het moment dat er vonken op de laag vliegen, kan dit resulteren in een brand.

Daarbij komt het regelmatig voor, dat een pelletkachel op de afvoer van een gaskachel aan07:00 – 22:00 is. Terwijl deze afzuigsystemen helemaal niet geschikt zijn voor een pelletkachel. Dit maakt het des te belangrijker om het rookkanaal regelmatig te laten onderhouden. Ook niet onbelangrijk, dit is beter voor het milieu! Des te meer de kachel zuurstof kan aanzuigen, des te schoner verloopt de verbranding van het hout.

Werkwijze bij het vegen van de schoorsteen

Een schoorsteen vegen bij een pelletkachel kan op verschillende manieren. Zo kunnen we vanaf uw dak naar beneden werken, maar ook vanuit de ruimte met de kachel omhoog. Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de hellingsgraad van het dak. Wanneer het dak te steil is, kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Onze schoorsteenvegers zullen er in zo’n geval voor kiezen om van binnenuit aan de slag te gaan. Andersom kan het ook voorkomen dat er binnen uw woning onvoldoende ruimte is om van binnenuit te werken. In zo’n geval zijn we genoodzaakt de kachel van bovenaf te reinigen.

Wilt u een vakman inschakelen?

De Schoorsteenbrigade helpt u graag! Wij zorgen voor een schone schoorsteen zodat u weer veilig en verantwoord kunt stoken. Vind onze schoorsteenveger bij u in de buurt, vul hieronder uw woonplaats in.

Let op: Helaas kunnen wij u niet in alle regio’s helpen in het geval van een pelletkachel.