Schoorsteenvegen van binnenuit

schoorsteenvegen van binnenuitHet laten vegen van een schoorsteen kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om een schoorsteen vanaf het dak te vegen, of de mogelijkheid om een schoorsteen van binnenuit te reinigen. In dit artikel vertellen onze schoorsteenvegers u meer over het van binnenuit vegen van een schoorsteen. Het vegen van een schoorsteen is belangrijk, dit blijkt wel uit het feit dat er jaarlijks circa 2.000 schoorsteenbranden voor komen in Nederland. Van deze schoorsteenbranden is zo’n 40% de oorzaak van achtergebleven vuil in de schoorsteen. Bij het schoorsteenvegen van binnenuit staat de veiligheid daarom altijd voorop.

Werkwijze bij een schoorsteen van binnenuit vegen

Wanneer onze schoorsteenveger van binnenuit gaat vegen, is het belangrijk dat er voldoende ruimte rondom de schoorsteen zit. Wanneer er genoeg ruimte aanwezig is, gaan we te werk met een stok, welke aan de bovenzijde van een borstel voorzien is. Deze stok beweegt langs de wanden van de schoorsteen. Op deze manier komt de brandbare laag op een schoorsteenwand, die we ook wel creosoot noemen, los. Houd er rekening mee dat dit voor het nodige vuil in de ruimte van uw kachel kan zorgen.

Om tot de bovenzijde van het rookkanaal te kunnen komen, vindt verlenging van de stok plaats door steeds een nieuw deel aan de stok toe te voegen. Op deze manier is de stok na verloop van tijd lang genoeg en is het mogelijk om de gehele schoorsteen te reinigen!

Noodzaak van het vegen van de schoorsteen

Een schoorsteen van binnenuit vegen is om verschillende redenen noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat er een brandbare laag kan ontstaan. Deze laag is het gevolg van vrijgekomen deeltjes bij de verbranding van hout of kolen. Ook kan de schoorsteen verstopt zijn geraakt. Dit is bijvoorbeeld het gevolg van vogels, die hun nest in het voorjaar in de schoorsteen hebben opgebouwd. Wanneer geen verwijdering van het nest plaatsvindt, kan dit een koolmonoxidevergiftiging tot gevolg hebben.

Geschikt moment om de schoorsteen te vegen

Het is niet altijd mogelijk om een schoorsteen van binnenuit te vegen. Zo moet er voldoende ruimte rondom de schoorsteen zitten, om van binnenuit te werk te kunnen gaan. Ook het is belangrijk dat vogelnestjes in de schoorsteen verlaten zijn. De Wet natuurbescherming verbiedt het mensen om vogels te storen, wanneer deze in hun broedperiode zitten. Het is om deze reden ook niet toegestaan om nestjes uit uw schoorsteen te verwijderen. Onze schoorsteenvegers voeren altijd eerst een camera inspectie uit, om te controleren of er vogels actief zijn op nestjes in uw schoorsteen.

Schakel de hulp van onze schoorsteenvegers in, om een brand in huis te voorkomen. Wij vertellen u er graag meer over.

Wilt u een vakman inschakelen?

De Schoorsteenbrigade helpt u graag! Wij zorgen voor een schone schoorsteen zodat u weer veilig en verantwoord kunt stoken. Vind onze schoorsteenveger bij u in de buurt, vul hieronder uw woonplaats in.