Zelf uw schoorsteen vegen, verstandig of niet?

Zelf schoorsteen vegen

Als u een schoorsteen heeft die u regelmatig gebruikt met een houtkachel dan moet deze met enige regelmaat worden gereinigd. Als u dat niet doet of laat doen loopt u het risico dat u op een gegeven moment brand in de schoorsteen krijgt. Dit is één van de meest voorkomende redenen waarom de brandweer moet uitrukken naast brand in de keuken die tijdens het koken ontstaat. Wilt u dit voorkomen, dan moet de schoorsteen worden geveegd. Zelf uw schoorsteen vegen is een optie, maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit te laten doen door een professioneel bedrijf.

Uitbesteden van het schoorsteen vegen is kiezen voor gemak

Als u zelf de schoorsteen vegen niet echt ziet zitten dan kunt u deze klus uitbesteden aan een professionele schoorsteenveger. Er zijn in iedere regio in Nederland schoorsteenvegers beschikbaar die u kunt vinden door ze op internet te zoeken. Ze kunnen eenmalig bij u langskomen, maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een abonnement te nemen. Dan maakt de schoorsteenveger jaarlijks na het stookseizoen een afspraak met u om de schoorsteen te vegen. Het voordeel is natuurlijk dat u er dan niet op hoeft te letten dat u een afspraak maakt en het is vaak voordeliger dan jaarlijks een aparte afspraak te maken.

Zelf de schoorsteen vegen, een serieuze optie?

Als u zelf uw schoorsteen wilt vegen dan moet u zich wel een paar dingen realiseren. Ten eerste moet u in de meeste gevallen het dak op. Een goede ladder is daarbij essentieel anders is de kans groot dat er ongelukken gebeuren. Zorg ervoor dat deze ladder goed stevig staat, het liefst gezekerd aan het huis zodat omvallen niet mogelijk is. U moet ook zeker geen hoogtevrees hebben, het is een beetje pijnlijk om er zittend op de nok van het dak achter te komen dat u niet meer naar beneden durft. Daarnaast moet u weten hoe u het rookkanaal van de schoorsteen goed kunt reinigen zodat u de schoorsteen weer veilig kunt gebruiken. Als u deze kennis niet heeft is uitbesteden meestal een betere optie.

Wilt u een vakman inschakelen?

De Schoorsteenbrigade helpt u graag! Wij zorgen voor een schone schoorsteen zodat u weer veilig en verantwoord kunt stoken. Vind onze schoorsteenveger bij u in de buurt, vul hieronder uw woonplaats in.